Wortel-halloumi-torentje met citroendressing

Dit is met stip mijn favoriete recept uit het kookboek Vegalicious. Ik maak het dan ook met regelmaat. Het worteltorentje wordt opgebouwd met wortelburgers en halloumi. Dit is een kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk en daarna gelegd in gezout en gekruid water. Daardoor is de kaas heel stevig, smaakvol en extra goed om te bakken. De kaas smelt namelijk niet waardoor je een stevige zoutige kaas blijft behouden. Ik vind de kaas dan ook niet zo lekker als het niet gebakken is. Je kunt halloumi kopen bij Turkse winkeltjes.

Voor 2/3 personen:

  • 2 grote wortels
  • Bosje koriander
  • 250 gram halloumi
  • 4 stengels bosui
  • 1 el korianderzaad, even geroosterd in de pan
  • 2 eieren
  • 25 gram bloem (naar eigen keuze)
  • Peper en zout
  • Sla
  • 1/2 teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 1 el honing
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 citroen, schil geraspt en het sap
  • 0,9 dl olijfolie

Begin vast met het maken van de citroendressing. Dit maakt het gerecht echt af en ik gebruik er altijd goed veel van. Meng de fijngehakte knoflook in een bakje met de honing, mosterd, citroensap, citroenschil en olijfolie. Goed roeren en proeven. Voeg eventueel een beetje zout toe als je dat lekker vindt. Ze het apart.

Rasp de 2 wortels fijn. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een keukenmachine gebruiken. Als je dit te grof doet, is het moeilijk om er goede “burgers” van te bakken en valt het uit elkaar. Knijp vervolgens het vocht uit de wortel. Mix de wortels met de fijngehakte koriander en bosuitjes. Snijd 50 gram van de halloumi af en rasp dit ook fijn en doe dit bij het wortelmengsel. De andere 200 gram halloumi snijd je in dunne plakken en leg je even apart. Roer het korianderzaad, de eieren, het bloem en wat peper en zout door het mengsel heen. Het mengsel is nu klaar en je kunt hier burgers van gaan bakken. Verhit een pan met wat olijfolie. Pak wat van het mengsel in je handen en vorm hier burgers van die je voorzichtig in de pan legt. Bak het een paar minuten zodat ze mooi bruin worden en draai ze dan om. Herhaal dit totdat je alle burgers gebakken hebt. Verhit in een ander pannetje wat olijfolie en bak hier de kaas in. Pas op want door het vocht in de kaas spettert het nogal. Bak de kaas in een paar minuten aan beide kanten mooi bruin. 

Nu kun je de borden opmaken met een paar burgers en daar tussen plakken kaas. Serveer er wat sla bij en besprenkel het geheel met de citroendressing. EETSMAKELIJK!!

Wortel Haloumni torentje

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s